Україна відзначає День пам’яті Героїв-воїнів - «Кіборгів»

У вівторок, 16 січня, в Україні відзначається День пам’яті захисників Донецького аеропорту, визначений як всеукраїнський. Цього дня ми віддаємо шану українським воїнам, які протягом 242 днів стояли на захисті цього стратегічного об’єкта.

Бойові дії за аеропорт тривали з 26 травня 2014 року по 22 січня 2015-го, завершившись повною руйнацією старого та нового терміналів. У боротьбі за аеропорт і селище Піски брали участь спецпризначенці, аеромобільні й механізовані бригади, мотопіхота, розвідувальні батальйони, а також представники добровольчих формувань, таких як полк "Дніпро-1", Добровольчий український корпус (ДУК) та інші. Крім того, участь у захисті аеропорту брали волонтери й медичний персонал.

За свою стійкість та незламність захисників почали називати "Кіборгами". Вони стали символом мужності та відданості ідеалам вільної та незалежної України.

З 18 по 21 січня 2015 року внаслідок підриву окупантами термінала загинуло 58 "Кіборгів", і 21 січня було ухвалено рішення вивести українських військовослужбовців зі зруйнованого нового терміналу.

Захищаючи Донецький аеропорт, українські захисники зазнали великих втрат - понад 200 загиблих та більше 500 поранених. Багатьох з них було відзначено державними нагородами, а деяких вшановано посмертно.

Після початку повномасштабного російського вторгнення до України в лютому 2022 року "кіборги" знову взяли зброю до рук.

Ми пам’ятаємо кожного Героя, кожного "Кіборга", що віддав життя за свободу та незалежність України.

Поділитися:
26 квітня – День Чорнобильської трагедії і Міжнародний день пам’яті жертв радіаційних аварій та катастроф
26.04.2024 09:15
26 квітня 1986 року о 1-23-47 за Київським часом сталася найбільша техногенна аварія в історії людства – з різницею у дві секунди відбулись два вибухи на четвертому реакторі Чорнобильської атомної…
ВІТАЄМО З ДНЕМ НАРОДЖЕННЯ ДЕПУТАТА САМГОРОДОЦЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ РАДИ ПОЛІЩУК ОЛЕНУ ІВАНІВНУ!
25.04.2024 09:26
Шановна Олена Іванівна! Прийміть найщиріші побажання міцного здоров’я, безмежного людського щастя, сімейного добробуту. Нехай кожен новий день буде щедрим на успіхи,…
Загальнонаціональна хвилина мовчання
24.04.2024 09:00
Загальнонаціональна хвилина мовчання Вшановуємо світлу пам'ять, громадянську відвагу і самовідданість, силу духу, стійкість та героїчні подвиги воїнів, полеглих під час виконання бойових завдань…