20 березня 2024 року укладено Меморандум про співпрацю між громадою села Яворніце (Чеська Республіка) та Самгородоцькою сільською територіальною громадою (Україна). Меморандум від Самгородоцької сільської територіальної громади підписав сільський голова Сергій Лановик, від громади села Яворніце пан Властіміл Заховал, староста села Яворніце.

До складу української делегації ввійшли – голова Чеської національної ради України – Людмила Чижевська, голова культурно-освітнього товариства «Голендерські чехи» с.Миколаївки Лариса Лановик.

Самгородоцька сільська територіальна громада і село Яворніце уклали цей двосторонній меморандум про співпрацю з метою розвитку міжнародних відносин, культурних і соціальних зв’язків, зміцнення довіри, взаєморозуміння та дружби.

Під час підписання Меморандуму сторони виявили взаємну зацікавленість у співпраці одна з одною та у досягненні вищезазначених цілей, а саме:

- у встановленні прямих контактів між місцевою владою та неприбутковими організаціями;

- у встановленні взаємних зв’язків, контактів і відповідних можливостей для взаємних зустрічей з громадянами обох сторін Меморандуму;

- у розвитку ефективної співпраці у сферах культури, мистецтва, науки та спорту;

- у розвитку інвестиційної та інноваційної діяльності;

- у створенні сприятливих умов для всебічних контактів між представниками обох сіл;

- в інших формах взаємного співробітництва у сферах, які обидві сторони Меморандуму вважають взаємовигідними та бажаними.

Яворніце (Javornice) — громада та село в окрузі Рихнов-над-Кнежноу краю Градец-Кралове Чехії. Налічує близько 1100 жителів.

У програму зустрічі входило знайомство із селом Яворніце. Українська делегація поклала квіти до пам'ятника першому президенту Чехословаччини Томашу Масарику та полеглим у роки першої світової війни. Також відвідала школу і дитячий садок, музей Марії і Войтеха Седлачкових, в якому представлено картини професора В. Седлачка та кружева роботи М. Седлачкової. Частиною музейної експозиції є представлені роботи Корейза Блатінського – етнографа і багаторічного літописця села Яворніце.

Окрасою села є бароковий костел св. Їржі з 1785-1787.

Але найціннішими були зустрічі із жителями громади – добрі, щирі, відкриті й усміхнені чехи постійно виявляли радість зустрічі і повагу до представників України, глибоко переймалися трагічними подіями, що відбуваються на Україні. У 2022 році жителі Яворнісе прийняли у свою сільську родину українських біженців, з них же були і чехи з України, чиї предки 150 років тому приїхали саме з Яворніце на Подільські землі.

Поділитися:
Безоплатна правнича допомога
06.05.2024 16:54
В Україні можна отримати юридичні послуги безоплатно. Їх надає, зокрема, система безоплатної правничої допомоги (БПД). Система БПД має мережу точок доступу до правничої допомоги по всій Україні…
Яку медичну допомогу для новонароджених покриває Програма медичних гарантій?
06.05.2024 16:25
За даними електронної система охорони здоров’я (ЕСОЗ), з початку року на Вінниччині народилося 2151 немовля. Загалом в Україні на світ з’явилося 47 772 малюків. У Національній службі здоров'я…
До уваги громадян і суб’єктів господарювання!
06.05.2024 16:09
Хмільницьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області інформує про виявлення: потенційно небезпечної неідентифікованої хімічної речовини в пластиковій…