Відбувся захід до 35-річниці аварії на Чорнобильській АЕС

26 квітня 1986 року – день найбільшої в історії людства техногенної катастрофи. Під час експерименту на 4-му реакторі Чорнобильської атомної електростанції сталися два вибухи. В атмосферу Землі вирвалась хмара радіоактивного пилу. Вітер поніс на північний захід небезпечні радіоактивні ізотопи, які осідали на землю, проникали у воду. За числом потерпілих від аварії Україна займає перше місце серед колишніх республік Радянського Союзу.

У Самгородоцькі громаді на цей час проживає 16 осіб, які є постраждалими від аварії на Чорнобильській АЕС.

А саме : Драмарецький Віктор Андрійович – ліквідатор с. Широка Гребля ;

Хаварчук Семен Володимирович – хімік-розвідник, с. Сошанськ;

Мельник Євгеній Миколайович – ліквідатор с. Самгородок;

Безелюк Олександр Петрович – ліквідатор ;

Кондратюк Сергій Петрович – ліквідатор;

Шкрабій Микола Дмитрович – ліквідатор с. Блажіївка;

Орлов Валерій Васильович – ліквідатор, с. Лозівка;

Бондар Олександр Анатолійович – ліквідатор с. Дубові Махаринці;

Матвійчук Юрій Васильович – ліквідатор, с. Самгородок;

Галайчук Людмила Василівна с. Блажіївка;

Лесик Віталій Миколайович – переселенець с. Блажіївка;

Бабенко Юрій Васильович та Бабенко Галина Яківна – переселенці с. Широка Гребля;

Бердичевська Ганна Григорівна – с. Миколаївка;

Токарчук Надія Василівна та Токарчук Володимир Леонідович – переселенці, с.Самгородок;

Дрогальчук Ольга Григорівна – с. Воскодавинці;

Щороку ми повертаємося пам'яттю до подій тих жахливих днів, щоб ще раз осягнути, кому зобов'язані можливістю жити та радіти кожному дню. Віддаючи данину шани і вдячності тим, хто пожертвував своїм здоров’ям та життям заради майбутнього всього людства сьогодні 26 квітня в приміщені Самгородоцького Будинку культури відбувся урочистий захід, приурочений до 35-ої річниці Чорнобильської катастрофи.

Участь у проведені заходу взяли Віктор Біляєв, Гаєвська Наталія та Тернова Неля, народний аматорський фольклорний ансамбль «Мальви", з піснею «Зоре моя вечірняя», учасники зразкового хореографічного ансамблю «Зірки Арчі», у танці відтворювали події тих днів, читав вірш Ліни Костенко «Чорнобиль» Поліщук Олександр, учні Самгородоцької спецшколи інтернат у своєму відео передають емоції учасників тих подій, звучала пісня «Мій Чорнобиль» у виконані Большанек Віталіни,.

До слова був запрошений сільський голова Сергій Якович Лановик, який висловив що українці повинні завжди пам'ятати про жертви, які довелося понести внаслідок аварії на Чорнобильській атомній станції і зробити все можливе, щоб історія ніколи не повторилася знову. Він також зауважив, що аварія на Чорнобильській АЕС торкнулася життя кількох поколінь і завдала непоправних втрат. Спричинила забруднення навколишнього середовища, на довгі роки перетворивши територію довкола станції на зону відчуження. Катастрофа позбавила домівок тисячі людей. Проте найголовніше - трагедія забрала та покалічила людські невинні життя.

Захід було завершено хвилиною мовчання.

Поділитися:
Оголошено Всеукраїнський конкурс творчих робіт серед молоді
03.09.2024 09:48
Якщо ви активні й амбітні, молоді та креативні, цікавитеся питаннями функціонування державного управління, якщо маєте ідеї і пропозиції для удосконалення державної політики у різних сферах,…
Новини про діяльність Головного управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області
02.09.2024 14:53
Головне управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області
Зі святом Першого дзвоника!
02.09.2024 11:30
ДОРОГІ ШКОЛЯРІ! ШАНОВНІ ПЕДАГОГИ ТА БАТЬКИ! Щиро вітаємо вас зі святом Першого дзвоника, Днем знань та новим навчальним роком! Україна вже втретє поспіль розпочинає навчальний рік у воєнний час…